Få adgang til investorkapital

Når en investor skal vurdere, om en virksomhed er værd at investere i, er det potentielle afkast og risikoen to afgørende faktorer. IP-rettigheder kan gøre forskellen på en god idé og en profitabel forretning. Derfor er det vigtigt, at du har tænkt dem ind i din strategi.

Stå stærkere i mødet med investor

Vis, du ejer retten til din idé

Med en registreret IP-rettighed har du dokumentation for, at du fx ejer den tekniske idé bag dit produkt eller produktnavnet. Den er samtidig investorens sikkerhed for, at virksomheden er rustet til at kæmpe imod konkurrencen og i værste tilfælde imod potentielle kopister.

Hvorfor går investorer op i IP-rettigheder?

Et patent, et varemærke eller en designbeskyttelse kan være afgørende for, om en investor ser potentialet i din forretning. For investoren er IP-rettigheder altså bare ét af mange værn, der kan sikre virksomheden mod at blive udkonkurreret. Uanset om din virksomhed er beskyttet fra starten eller ej, er det vigtigste for investoren, at du har gjort dig de rigtige overvejelser.

Frihed til udvikling

Det er et stærkt signal, hvis du kan vise en mulig investor, at din virksomhed ikke krænker andre. For krænker du andre, kan det være nødvendigt at gentænke din forretningsplan. En investor vil ofte gerne vide, om du ejer retten til din idé, fordi det giver frihed til at udvikle forretningen.

IP-tips til investor pitch

Videresalg

Hvis dit produkt eller din idé let kan kopieres, vil mange investorer springe fra. For investorerne handler det om at få en fornuftig forrentning på investeringen ved på et tidspunkt at videresælge virksomheden til nye investorer. Men det kan være svært at sælge noget, man ikke har rettighederne til.

Tjen penge på din rettighed

Konkurrenceevne

Skaber du en gunstig forretning med god indtjening, vil kopister gerne have del i din succes. Derfor skal du forberede dig på, hvordan du kan forsvare din forretning og håndhæve dine rettigheder, især hvis du har planer om at bevæge dig udenfor landets grænser.

Sådan undgår du at blive kopieret

Tre gode råd fra investoren

Investor Nicolaj Højer Nielsen har som business angel investeret i en lang række nystartede virksomheder. Han har tre råd:

  • Vurder tidligt, om der er reel innovation, som kan patenteres, og om du krænker andre med dit navn eller logo.
  • Hvem snakker du med, inden du ansøger om en IP-rettighed? Brug evt. en fortrolighedserklæring. Overvej desuden, om du skal have professionel hjælp, inden du ansøger.
  • Det er helt okay at komme til den konklusion, at du ikke har brug for et patent eller et varemærke. Men så skal du tænke over, hvordan du i stedet beskytter dig mod konkurrence og eventuel kopiering af din forretning eller dit produkt.

IP skal med i dit pitch

Iværksætter og investor Stine Mølgaard Sørensen peger på, at en bevidsthed om IP-rettigheder, konkurrentanalyser, og generel research kan hjælpe dig med at blive skarpere på din unikke position i markedet:

”Immaterielle rettigheder behøver ikke altid at være det rigtige for en ung virksomhed, men når du tager stilling, viser du, at du har gjort dig nogle overvejelser om det marked, du gerne vil ind på. I processen bliver du med al sandsynlighed klogere på din egen position. En viden, der kan være afgørende at have med, når du pitcher din idé”.

Det kan være en rigtig god idé at lade IP-rettigheder indgå som en naturlig del af dit pitch.