Designbeskyttelse - trin for trin

Du skal igennem en række trin for at sikre dit produkt med en designbeskyttelse

Find ud af om du kan beskytte dit design

Du kan godt registrere et design selvom det ligner noget, der findes i forvejen. Men du risikerer at bliver anklaget for at krænke det eksisterende design og skulle betale erstatning eller trække dit produkt tilbage.

Hvis du vil være sikker på, at dit design er beskyttet, skal det:

1. Være nyt, dvs. der må ikke tidligere være offentliggjort identiske design.
2. Have individuel karakter, dvs. adskiller sig på væsentlige punkter fra eksisterende produkter.

Derfor er det en god idé at undersøge, hvad der tidligere er blevet registreret af lignende design. Det kan du gøre ved at søge i databasen her.

Udfyld ansøgningen

Din ansøgning skal besvare 2 spørgsmål.

1. Hvad er det? I din ansøgning skal du skrive hvad dit design er, fx en guitar. Det kaldes en produktangivelse. Her skal du også vælge en kategori, som dit designprodukt passer i. Det kan fx være kategorien musikinstrumenter.

2. Hvordan ser det ud? Du skal indsende billeder, der tydeligt viser dit design fra flere vinkler. Du bør tage højde for, at kravene for gengivelse af designet kan variere, alt efter hvor du ønsker at få beskyttet designet. Det er afbildningen i ansøgningen, der danner grundlag for beskyttelsen. Derfor kan det godt betale sig at sætte sig grundigt ind i reglerne før du ansøger.

Kontakt en kundekonsulent hvis du har brug for hjælp

Videoguide: Sådan udfylder du din ansøgning

Efter ansøgningen er sendt

Det tager cirka tre uger for os at behandle din ansøgning. Er der mangler i ansøgningen, kontakter vi dig for at hjælpe med at udbedre dem.

Du bør være opmærksom på, at vi i den almindelige ansøgning ikke undersøger, om der allerede findes lignende design. Vi vurderer heller ikke, om dit design har den nødvendige individuelle karakter. Det afgøres først ved en eventuel stridighed.

Mens du venter på svar på din ansøgning kan du overveje om du også vil have dit design beskyttet i udlandet.

Læs om designbeskyttelse i udlandet

Når du har fået designbeskyttelse

Designbeskyttelsen gælder i op til 25 år, så længe du betaler et fornyelsesgebyr det hvert 5. år.

Det er dit eget ansvar at holde øje med om andre krænker din rettighed, fx ved at lave kopier af dit design.

Du kan bruge din designbeskyttelse på flere måder. Du kan fx licensere den til andre, sælge den eller stoppe andre, der krænker din rettighed.