Du har mulighed for at gøre indsigelse mod registrering af det nye mærke overfor den myndighed, der behandler ansøgningen om registrering. Indsigelsen kan først fremsættes, når mærket er blevet offentliggjort.
Indsigelse mod nationale danske varemærker (VA og VR) og mod internationale (MP) varemærker, der dækker Danmark skal fremsættes overfor Patent- og Varemærkestyrelsen.
Indsigelser mod EU-varemærker (EU) og mod internationale (IR) varemærker, der dækker EU, skal fremsættes overfor den europæiske varemærkemyndighed EUIPO.
Indsigelse mod danske nationale varemærker og mod internationale varemærker, der dækker Danmark
Indsigelsen skal fremsættes overfor Patent- og Varemærkestyrelsen senest 2 måneder efter ansøgningens offentliggørelse i Dansk Varemærketidende. Der er direkte og gratis adgang til Dansk Varemærketidende på Patent- og Varemærkestyrelsens hjemmeside.
Fristen på 2 måneder er fast, og der kan ikke dispenseres fra den. En indsigelse, der er fremsat for sent, vil derfor blive afvist. Der er dog i et sådant tilfælde mulighed for at indgive en begæring om administrativ ophævelse af mærket i stedet for, når mærket er blevet registreret.
Når der fremsættes indsigelse, er der visse minimumskrav, der skal være opfyldt:
- Det skal være oplyst, hvem der fremsætter indsigelsen, det vil sige dit navn eller firmanavn
- Der skal være en begrundelse for indsigelsen.
- Der skal betales et gebyr for behandlingen af indsigelsen. Gebyrets størrelse fremgår af prislisten som du kan finde på Patent- og Varemærkestyrelsens hjemmeside.
En indsigelse kan trækkes tilbage helt frem til det tidspunkt, hvor der træffes afgørelse i sagen, fx hvis parterne finder en mindelig løsning undervejs i sagsforløbet.
Når der er fremsat indsigelse, bliver ejeren af det nye mærke orienteret om indsigelsen og får adgang til at udtale sig om den. Når Patent- og Varemærkestyrelsen har modtaget mærkeansøgerens udtalelse, vurderer styrelsen, om sagen er tilstrækkeligt oplyst til, at der kan træffes en afgørelse i sagen. Hvis du er i tvivl, om du skal gribe ind, er det en god idé, at du inddrager en advokat eller en privat varemærkerådgiver i sagen.
Når en sag er tilstrækkeligt oplyst, træffer styrelsen afgørelse i sagen. En afgørelse kan gå ud på, at det nye mærke afslås helt eller delvist, eller at det nye mærke fortsat skal bestå ved siden af det ældre mærke. Styrelsen kan også afgøre, at mærket skal overdrages til indsigeren.
Afgørelsen kan ankes til Ankenævnet for Patenter og Varemærker af den eller de parter, der ikke har fået fuldstændigt medhold.
Hvis du vælger at fremsætte indsigelse hos Patent- og Varemærkestyrelsen, er det en god ide at være opmærksom på, at
- du opfylder de få formelle minimumskrav, der gælder, når du fremsætter indsigelsen – tidsfristen, begrundelsen og indsigelsesgebyret
- du ved at begrunde din indsigelse grundigt fra starten, selv kan bidrage til, at sagen kan afgøres langt hurtigere
- du undervejs i sagsforløbet stadig kan vælge at indgå en aftale med din modpart - Patent- og Varemærkestyrelsen vil gerne stille en sag i bero, hvis der foregår forhandlinger mellem parterne
- ejeren af det nye varemærke har mulighed for at fremføre modpåstande under indsigelsessagen, herunder at du skal bevise at dit mærke blive brugt
- Patent- og Varemærkestyrelsen ikke kan pålægge ejeren af det nye mærke, at ophøre med brugen af mærket – normalt vil ejeren af det nye varemærke dog ophøre med brugen, hvis han har tabt en indsigelsessag
Indsigelse mod EU-varemærker eller mod internationale varemærker, der dækker EU
En indsigelse mod et EU-varemærke skal fremsættes skriftligt senest 3 måneder efter publiceringen af EU-ansøgningen i EF-varemærketidende. Der er direkte og gratis adgang til EF-varemærketidende på EUIPOs hjemmeside.
En indsigelse mod et internationalt varemærke, der dækker EU skal fremsættes skriftligt inden for en frist på tre måneder, som begynder at løbe seks måneder efter bekendtgørelsesdatoen. Indsigelsen, der skal være begrundet, kan indleveres på ethvert af arbejdssprogene, engelsk, tysk, fransk, italiensk eller spansk. Dog skal indsigelsen senest 1 måned efter indleveringen foreligge på det arbejdssprog, som ansøgeren oprindeligt har valgt.
Blanket til fremsættelse af indsigelse mod et EU-varemærke kan downloades fra EUIPOs hjemmeside, ligesom der også findes en digital formular til fremsættelse af indsigelse.
Til fremsættelse af indsigelse er der knyttet et indsigelsesgebyr, der skal betales af indsiger til EUIPO. EUIPOs indsigelsesafdeling træffer afgørelse i alle indsigelsessager vedrørende bekendtgjorte EU-varemærker. EUIPOs afgørelse i indsigelsessagen kan ankes til appelkamrene i EUIPO.
Hvis du vælger at fremsætte indsigelse hos EUIPO, er det en god idé at være opmærksom på, at
- der er en del formaliteter, der skal overholdes i forbindelse med fremsættelse af indsigelsen og i sagsforløbet, så derfor vil det være en god idé, at du inddrager en advokat eller en privat varemærkerådgiver i sagen
- ejeren af det nye varemærke har mulighed for at fremføre modpåstande under indsigelsessagen, herunder at du skal bevise, at dit mærke bliver brugt
- EUIPO ikke kan pålægge ejeren af det nye mærke, at ophøre med brugen af mærket – normalt vil ejeren af det nye varemærke dog ophøre med brugen, hvis han har tabt en indsigelsessag
- EUIPO er bundet af de påstande, der fremsættes af parterne og tager derfor kun stilling til disse påstande
- du kan blive pålagt at skulle betale modpartens udgifter til indsigelsessagen, hvis du taber sagen.